IMPLANTAT

Alt du trenger å vite om implantater

Når en pasient mangler en eller flere tenner finnes det mange forskjellige erstatningsmuligheter på markedet. Alt fra konvensjonelle proteser og broer er fortsatt mye brukt, men vi ser at etterspørselen for faste løsninger som både skal kjennes og se så naturtro ut som mulig bare blir større og større. Implantater har eksistert på det norske markedet i flere tiår, men det er fortsatt mange som ikke vet helt hva et tannimplantat er, hvordan det fungerer og hva man eventuelt må tenke på før man velger å investere store summer i denne typen behandling.

Tannimplantat

Tannlege Trine og Ina Kornelia

Avtal en gratis konsultasjon

Hva er et implantat?

Et  tannimplantat er en skrue, oftest fremstilt i titan, som skrus fast i kjevebenet. Denne skruen fungerer som et anker og erstatter tannroten på tenner som har gått tapt slik at man deretter kan lage konstruksjoner i munnen som erstatter både det estetiske og funksjonelle aspektet av tenner. Det er svært viktig at implantatet er laget av et materiale som har egenskaper som kan sette i gang en biologisk prosess kalt osseointegrasjon. Dette er en prosess der benet vokser tett inntil skruen og danner små beninvekster i overflaten på implantatskruen som gjør at implantatet sitter stødig og tåler å bli utsatt for tyggekrefter. Osseintegrasjonen er dermed det som avgjør om implantatbehandlingen er vellykket og om man kan begynne å belaste skruen eller ikke.

I overkjeven der benet er noe tynnere og skjørere kan det ta opptil 6 mnd fra man setter implantatskruen til man kan begynne å belaste implantatet. I underkjeven har man som regel noe tykkere ben som tillater belastning etter ca 3 måneders tilheling. I denne tilhelingsprosessen kan man eventuelt bruke proteser som man selv tar inn og ut. I noen tilfeller der implantatene ikke blir utsatt for store tyggekrefter, som for eksempel overkjevens front, kan man sette både implantatskruen og få en tannerstaning på en og samme gang.

Tannlegevakt i Oslo

Tannlege Jovana

Muligheter med tannimplantater

Implantater på det norske markedet har en svært stor suksessrate og er en super mulighet for pasienter som av forskjellige grunner ikke kan eller vil ha proteser eller broer for å erstatte tapte tenner. Mulighetene med tannimplantater er mange: man kan for eksempel erstatte både en tapt tann, flere tenner eller til og med en hel tannløs kjeve. Men det er dessverre ikke slik at implantater passer for alle. Noen pasienter har kanskje manglet tenner i svært mange år som gjør at benmengden både i tykkelse og høyde er for liten til at man kan sette et implantat. Dette kan man i noen tilfeller gjøre noe med ved å bygge opp benet med kunstig ben eller eget ben som man henter fra et annet sted i munnhulen/kroppen. Men i noen tilfeller der bentapet er veldig stort eller der benkvaliteten er dårlig lar dette seg dessverre ikke gjøre.

Noen pasienter har også dårligere benkvalitet og tilheling grunnet sykdommer eller medisiner som de går på som kan påvirke osseointegrasjonsevnen. I disse tilfellene er implantater heller ikke anbefalt. Det er også svært viktig at munnhulen er helt frisk før man setter i gang med implantatbehandlingen, og sykdommer i for eksempel tannkjøttet og oral hygiene må være under kontroll. Alt dette er ting som tannlegen din vil kartlegge og eventuelt behandle før implantatbehandlingen settes i gang.

Implantater er en god investering

Ettersom implantatbehandlingen er svært teknikksensitiv er det mange aspekter som må vurderes. Viktigheten av bruken av velegnede materialer er helt essensiell, og det er derfor viktig å finne en tannlege med god erfaring og kunnskap om implantater. De fleste tannleger i Norge opererer med velkjente leverandører som tilbyr implantater med lang forskningsbakgrunn og livslange garantier. Dette gjør at man som pasient kan føle seg trygg på behandlingen.

Tannimplantater er en investering som kan vare livet ut dersom man tar godt vare på de, men mislykket behandling kan koste deg dyrt både økonomisk, fysisk og psykisk. Derfor er mitt råd til deg som vurderer implantater å velge tannlege med omhu og ikke la deg lure av utsagnet om at det enkle/billigste ofte er det beste.

Tannlege Kristin

Tannlege Kristin

Avtal en gratis konsultasjon