SYRESKADER

Hva er egentlig syreskader?

I dagens samfunn, er folk flest bevisst på å ta vare på kroppen sin og å ha god helse. Munn og tenner er en meget viktig del av kroppen. Dersom man spør seg selv hvorfor man pusser og pleier tennene, vil de aller fleste si at det er for å unngå hull.

Kariesangrep eller “hull i tennene” har vært den største utfordringen innenfor tannhelsetjenesten i lang tid. Karies er en infeksjonssykdom som skyldes bakterier i munnhulen. Dersom bakteriene får næring av sukker, omdannes det til syre som løser opp emaljen og resulterer i en kavitet. Kariesaktiviteten i befolkningen er i de siste 20-30 årene betydelig redusert. Økt bevissthet rundt egen tannhelse samt bruk av fluor har vært en viktig årsak til dette.

Tannlege Ina Kornelia Åteigen hos Smil Tannlegesenter forklarer godt hva syreskader er, og hvordan best unngå det, i Dagbladet.

Tannimplantat

Tannlege Trine og Ina Kornelia

Avtal en tannsjekk

Energi- og sportsdrikker

I nyere tid har det imidlertid dukket opp en annen utfordring, syreskader. Forskning viser at hver tredje ungdom i Norge har tenner som er påvirket av syreskader. Endring i livsstil og trender har vært sterkt medvirkende til denne økningen. Vi ser et økt konsum av sure drikker som for eksempel energi- og sportsdrikker, vann med smakstilsetninger, sukkerfri saft og brus i tillegg til andre leskende drikkevarer. Dette er gjerne sure drikkevarer som konsumeres når man har lite spytt i munnen.

Tannlegevakt i Oslo

Tannlege Jovana

Men hva er egentlig syreskader?

Syreskader er en ikke-bakteriell påvirkning som fører til slitasje og tap av emaljen, det ytterste laget på tannen. Emaljen er den sterkeste substansen i menneskekroppen og skal beskytte tannen og holde den i live. Slitasjen skjer over tid og forekommer hver gang tannen blir utsatt for syreangrep. Dette innebærer at selv om vi er flinke med både fluor og tannpuss kan emaljen og dermed tannen bli angrepet.

Sure produkter konsumeres som regel i form av drikkevarer. De fleste er kjent med at Coca Cola og andre sukkerrike drikkevarer ikke er bra for tennene. Derimot, er det mange som ikke er klar over at også frukt- og grønnsaksjuice, smaksatt vann, lettbrus og sportsdrikker kommer dårlig ut med hensyn til syreinnhold. pH-verdier som ligger under 4-4.5 regnes som surt og kan føre til syreskader. For eksempel vann tilsatt smak kan ha pH-verdi så lavt som 3.59, mens Coca Cola ligger på omtrent 2.40.

Tegn på syreskader

Kliniske tegn på syreskader kan være misfarging av tennene. Kantene på tennene i front kan være tynnslitte og gjennomsiktig. På jekslene kan man se “cupping” eller groper på tyggeflatene. Som regel kommer syreskader veldig gradvis, og det er få eller ingen symptomer i starten. Hvis mye av emaljen forsvinner kan man oppleve ising og ubehag. Det kan bli både et estetisk og funksjonelt problem.

Mitt beste råd er å bruke vann som tørstedrikk.  Unngå smådrikking av sure drikker gjennom dagen. Dersom du drikker noe surt er det lurt å skylle munnen med vann etterpå. La det gå en stund etter inntak av sure drikkevarer til du pusser tenner. Puss tennene rene med tannkrem som inneholder fluor. Besøk tannlegen eller tannpleier en gang i året.

Tannlege Kristin

Tannlege Kristin

Avtal en tannsjekk