Bli kvitt dårlig ånde

Bli kvitt dårlig ånde

Du kan gjøre noe med din dårlige ånde

Dersom du har dårlig ånde vet du hvor problematisk dette kan være i sosiale sammenhenger. Vi kan hjelpe deg til en friskere pust.


Du bør konsultere tannlegen for å finne frem til den egentlige årsaken til dårlig ånde.

Tannlege Trine viser frem tenner til en pasient hos Smil Tannlegesenter i Oslo

Visste du at…

Dårlig ånde (halitosis) ofte skyldes bakterier i munnen. I noen tilfeller kan dårlig lukt være et tegn på sykdom i munnen. 


Tannlege Kristin smiler til pasient

Med pasienten i fokus

På Smil tannlegesenter vil vi at pasientene våre skal tenke at de er på besøk, og ikke til behandling. Dette får vi mye skryt for! 


Du som pasient vil legge merke til forskjellen. Både på hvordan vi tar imot deg, men også på hvordan vi jobber. 


En avslappet atmosfære med fokus på informasjonsflyt og gode forklaringer skaper et klima for deg som skal oppleves behagelig, godt og trygt. Vi gleder oss til å få deg på besøk!

Høyt kompetansenivå

Våre tannleger er utdannet i Norge, og alle er medlemmer av Den Norske Tannlegeforening. Vi har tilleggskompetanse innen behandling av pasienter med tannlegeskrekk.


Senteret vårt holder et høyt faglig kompetansenivå̊. Flere av våre tannleger publiserer jevnlig fagartikler i forskjellige fagtidsskrifter, med reportasjer og intervjuer. Vår dyktige tannlege Anne Myrlund Vollstad har publisert en fagartikkel i
Dagbladet om nettopp dårlig ånde.

Tannlege Anne Myrlund Vollstad

9 hovedgrunner til dårlig ånde

Grunnen til dårlig ånde kan være sammensatt. Ofte er det flere grunner som sammen vil gi dårlig smak i munnen, samt dårlig ånde. Under ser du de mest vanlige grunnene.

1. Tannkjøttbetennelse (periodontitt)

En alvorlig sykdom i munnen, og kan påvirke ånden. For å avdekke om du lider av tannkjøttbetennelse, må du oppsøke tannlegen din så snart som mulig.

2. Hull i tennene

Hull i tennene eller karies kan gi dårlig smak i munnen, samt dårlig ånde.

3. Nedsatt spyttproduksjon

Dette vil kunne gi tørr munn, noe som igjen kan gi dårlig ånde. I dette tilfellet kan faktisk tyggegummi være en god løsning. Tyggegummi vil øke spyttproduksjonen og samtidig ha en rensende effekt på munnen.

4. Røyking og høyt alkoholinntak

5. Inntak av enkelte matvarer

Matvarer som melkeprodukter, løk og hvitløk, eller fettrik kost. Melkeprodukter er for eksempel proteinrike. Proteinene inneholder svovel som bakteriene bruker til å lage illeluktende gass. Det samme kan gjelde for såkalte lavkarbo-dietter, altså dietter med et lavt inntak av karbohydrater og et høyt inntak av proteiner. Spiser man ikke karbohydrater vil bakteriene i stedet livnære seg av proteiner, noe som igjen kan gi dårlig ånde.

6. Infeksjoner

I svelget som skyldes halsbetennelse.

7. Sykdom

Sykdom i mage- og tarmsystemet (irritabel tarm). Problemer med fordøyelsen kan skape dårlig ånde, men det er ikke så vanlig. Professor ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Alix Young Vik, er ekspert på munnhelse. Ifølge henne skyldes kun 0,5 % av tilfeller av dårlig ånde problemer med fordøyelsen.

8. Diabetes og sure oppstøt

9. Lungesykdommer

For eksempel kols, bronkitt og lungebetennelse.

Våre tannleger kan hjelpe deg med…

Få time på kort varsel
  • Kartlegging av årsaken til dårlig ånde
  • Fjerning av plakk og belegg på tennene
  • Fjerning av matrester i spesielt vanskelig tilgjengelige områder i munnen
  • Rengjøring av de små hulrommene i overflaten bakerst på tungen
  • Instruksjoner for optimal munnhygiene for å motvirke dårlig ånde
Få time på kort varsel

?

Spør tannlegen om hva som helst

Tannlegene våre ønsker å hjelpe deg, uansett hva det er du lurer på. Få svar på kort tid!

Hva kan du selv gjøre?

God munnhygiene

Det første og kanskje aller viktigste tiltaket mot dårlig ånde er å ha en god munnhygiene. Tennene bør pusses minst to ganger daglig.


Husk også å pusse tungen. Tungen kan pusses med spesielle tunge-børster, ofte kalt ei tungeskrape. Ei tungeskrape er ofte behageligere å bruke i de bakre delene av tunga enn tannbørsten.

Bruk tanntråd

Det finnes mange forskjellige typer tanntråd. Et godt tips er å benytte såkalt aromatisert tanntråd. Aromatisk tanntråd har gjerne både smak og lukt. Ofte smaker de mynte og vil også kunne gi deg en friskere ånde og smak i munnen. I tillegg kan tanntrådene være tilsatt fluor, noe som vil være fordelaktig med tanke på beskyttelse mot hull/karies i tennene. Tannlegen vil kunne gi deg råd og anbefale en passende type tanntråd.

Spis regelmessig

Det er viktig med regelmessig matinntak. Man skal derfor ikke hoppe over måltider. Spesielt frokost er viktig. Drikk også vann mellom måltidene.

Velg riktig type tannkrem

I dag finnes det mange typer tannkrem. Noen er tilsatt smak og vil kunne gi deg en god smak i munnen, i tillegg vil de kunne motvirke dårlig ånde. Stoffet zink finnes i mange tannkremer og munnskyllevann. Våre tannleger anbefaler bruk av zink-holdige produkter da stoffet binder seg til svovelforbindelsene og vil kunne redusere lukta som bakteriene lager.

Bruk munnskyllevann

Munnskyllevann hjelper mot dårlig ånde, men unngå å bruke antibakterielt munnskyllevann.

Velkommen til Smil Tannlegesenter

Smil Tannlegesenter har fem toppmoderne tannklinikker i Oslo. Du finner oss på Nationaltheatret, Nydalen, Løren, Bjørvika, og Bekkestua.

Våre tannleger er utdannet i Norge, og alle er medlemmer av Den Norske Tannlegeforening. Vårt tannlegekontor har TEMPUR-tannlegestoler, dempet lyd og behagelig lys. Vi har også store og romslige behandlingsrom som er frie for «tannlegelukt». 


Vi samarbeider tett med spesialister, psykologer og anestesileger for å kunne tilby et bredt spekter av tannlegetjenester. Våre kjernepasienter kommer fra hele Oslo, med spesiell stor pågang fra Vika, Frogner, Torshov, Sagene, Ulven, Økern og Røa. Velkommen til oss!

Relaterte produkter fra Smilshop

Zendium tannkrem

Zendium tannkrem
Kjøp nå

Flux munnskyllevann

Flux munnskyllevann
Kjøp nå

Jordan tanntråd

Jordan easy clean tanntråd
Kjøp nå

Spørsmål og svar
  – Dårlig ånde


  • Hva skyldes dårlig ånde?

    Grunnen til dårlig ånde kan være sammensatt. Ofte er det flere grunner som sammen vil gi dårlig smak i munnen, samt dårlig ånde. Under ser du de mest vanlige grunnene.


    • Tannkjøttbetennelse (periodontitt) er en alvorlig sykdom i munnen, og kan påvirke ånden. For å avdekke om du lider av tannkjøttbetennelse, må du oppsøke tannlegen din så snart som mulig.
    • Hull i tennene eller karies kan gi dårlig smak i munnen, samt dårlig ånde.
    • Nedsatt spyttproduksjon vil kunne gi tørr munn, noe som igjen kan gi dårlig ånde. I dette tilfellet kan faktisk tyggegummi være en god løsning. Tyggegummi vil øke spyttproduksjonen og samtidig ha en rensende effekt på munnen.
    • Røyking og høyt alkohol inntak
    • Inntak av enkelte matvarer som melkeprodukter, løk og hvitløk, eller fettrik kost. Melkeprodukter er for eksempel proteinrike. Proteinene inneholder svovel som bakteriene bruker til å lage illeluktende gass. Det samme kan gjelde for såkalte lavkarbo-dietter, altså dietter med et lavt inntak av karbohydrater og et høyt inntak av proteiner. Spiser man ikke karbohydrater vil bakteriene i stedet livnære seg av proteiner, noe som igjen kan gi dårlig ånde.
    • Infeksjoner i svelg som skyldes halsbetennelse
    • Sykdom i mage- og tarmsystemet (irritabel tarm). Problemer med fordøyelsen kan skape dårlig ånde, men det er ikke så vanlig. Professor ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, Alix Young Vik, er ekspert på munnhelse. Ifølge henne skyldes kun 0,5 % av tilfeller av dårlig ånde problemer med fordøyelsen.
    • Diabetes og sure oppstøt
    • Lungesykdommer som kols, bronkitt og lungebetennelse
  • Hvordan kan man forebygge dårlig ånde?
    • God munnhygiene
    • Velg riktig type tannkrem
    • Bruk tanntråd
    • Bruk munnskyllevann
    • Spis regelmessig

Share by: