Plages du av munntørrhet?
Munntørrhet gir økt risiko for karies og andre sykdommer i munnen. Vi opplever alle at vi blir tørre i munnen fra tid til annen. Hvis dette skjer hele tiden eller svært ofte, kan det tyde på at du lider av munntørrhet.
Munntørrhet er relativt vanlig. Rundt 20 % av den voksne befolkningen lider av munntørrhet. Blant eldre og de som benytter mye medisiner er frekvensen opp mot 40 % ifølge dansk forskning.
Årsaker til munntørrhet
Bivirkning av medisiner er den hyppigste årsaken til munntørrhet. Mer enn 1 500 medikamenter har tørr munn som bivirkning.
Hvis du tar flere typer medisiner er sjansen for munntørrhet enda større. Medisiner mot depresjon, angst, epilepsi, astma, allergi, høyt blodtrykk og morfinholdige medisiner er alle kjent for å gi munntørrhet.
Noen sykdommer som diabetes, artritt, Sjøgrens syndrom og kreftbehandling påvirker også spyttsekresjonen og kan gi munntørrhet.
Vanlige symptomer ved munntørrhet
Har du ett eller flere av symptomene på listen under, er du kanskje i faresonen for å oppleve munntørrhet:
- Klebrig, tørr følelse i munn og hals
- Brennende følelse i munnen
- Tørr, røff tunge
- Sprukne lepper
- Vansker med å tygge, svelge, smake eller snakke
- Våkner opp med tørr munn
- Dårlig ånde
- Karies
- Tannkjøttproblemer
- Munnsår eller infeksjoner
Munntørrhet gir økt risiko for karies
Spyttet er kroppens naturlige forsvar mot karies. Spyttet smører slik at matrester skylles vekk. I tillegg vil spyttet nøytralisere syrer fra bakteriebelegget, og stoppe syrens oppløsning av emaljen.
Derfor har du større kariesrisiko hvis du har for lite spytt. Tannlegen kan måle spyttproduksjonen din og vurdere om du har økt kariesrisiko. Har du økt kariesrisiko, trenger du ekstra fluor.
Det finnes blant annet tannkremer med ekstra høyt fluorinnhold. Disse inneholder nesten fire ganger mer fluor enn vanlig. Disse tannkremene er registrert som legemidler og fås kun på resept fra tannlegen eller legen. Fluorinnholdet forebygger, stopper og kan til og med reversere begynnende karieslesjoner.
Gode kvalitetstannkremer med normalt flourinnhold kan kjøpes i vår nettbutikk:
Tips mot munntørrhet
Nedenfor finner du noen tips som kan hjelpe deg i kampen mot munntørrhet:
- Drikk hyppig små slurker av vann for å fukte munnen. Det er lurt å ha en flaske med vann tilgjengelig for å fukte munnen når du skal snakke, spise eller gå en tur.
- Begrens inntak av koffeinholdige brikker. F.eks. kaffe, te og enkelte leskedrikker. Koffein kan øke munntørrheten.
- Begrens røyking og inntak av alkohol. Begge deler øker munntørrheten.
- Du kan stimulere spyttsekresjonen ved å bruke sukkerfri tyggegummi eller drops.
- «Kunstig spytt»-produkter kan være til hjelp for noen. Spør etter dette på apoteket.
- Skyll munnen din med fysiologisk saltvann før og etter hvert måltid. Dette kan du kjøpe på apoteket eller lage selv (en teskje salt i 1 liter vann).
- Bruk en høy fluortannpasta som er forskrevet av tannlegen på resept.
- Bruk tanntråd eller interdentalbørste i mellomrommene.
- Ha hyppige kontroller på tannklinikken.
- Klinikkbehandling med fluorlakk er et effektivt supplement for å dempe kariesrisikoen. Spør tannlegen hva som er den beste løsningen for deg.
Snakk med en av våre dyktige tannleger om munntørrhet!
Økonomisk bidrag til tannbehandling
Munntørrhet kan som nevnt føre til økt kariesaktivitet. Tannskader som oppstår på grunn av munntørrheten gir mulighet for økonomisk bidrag til tannbehandlingen fra Helfo. Ler mer om refusjon av tannlegeutgifter.
Årsaken til munntørrhet spiller ingen rolle for dette bidraget. Våre tannleger kjenner disse reglene og vet hvordan munntørrheten må dokumenteres. Bidraget kommer som et direkte fratrekk på din tannlegeregning, da vi har direkteoppgjør med Helfo.
Tannlegen vil også kunne gi deg konkrete råd om hvordan du best mulig kan unngå at munntørrheten ødelegger tannhelsen din.