Vurderer du tannbehandling i utlandet? Dette må du tenke på
Det er først og fremst prisen som gjør at nordmenn velger å reise til utlandet for å få tannlegebehandling. Men er det egentlig billigere? Og hva risikerer man ved å reise? Tannlege Anne Vollstad svarer.
– Det er forståelig at noen velger å bli tannturister. Ved første øyekast er det mye penger å spare, fremholder tannlege Anne Vollstad.
Hun jobber ved Smil Tannlegesenter, og oppfordrer sine pasienter til å tenke seg grundig om før de drar til utlandet for å få tannbehandling.
– En ting er det økonomiske aspektet; at mange glemmer å medregne utgifter til fly, hotell, opphold – og kanskje en tur til, dersom noe går galt. En annen ting er den helsemessige risikoen, sier tannlegen.
Kan tape Helfo-refusjon
Vollstad forteller at hun fra tid til annen møter pasienter med senskader av tannbehandling i utlandet.
– Da er det ofte vanskelig å oppdrive journaler, og forstå hva som har blitt gjort, hvordan og hvorfor. Ulike teknikker og materialer mellom land, gjør det krevende for meg som tannlege å behandle pasienten videre, sier hun.
Vollstad forteller at mange norske tannleger kvier seg for å behandle såkalte tannturister.
– Hvis en tann for eksempel er ødelagt av syreskader, og klinikken i utlandet har satt en krone på tannen av den grunn, kan jeg vanskelig finne ut av det. Da risikerer du å tape din rett til Helfo-refusjon også, forklarer Vollstad.
Risikerer overbehandling
Tannlegene ved Smil Tannlegesenter har også sett tilfeller av overbehandling.
– Jeg har sett tilfeller hvor pasienten nærmest har satt inn et nytt sett tenner, hvor det ikke var nødvendig etter mitt skjønn. Da er det spørsmål om det egentlig blir så mye billigere likevel, sier Vollstad.
Hun understreker at det finnes en rekke seriøse tannklinikker i utlandet. Det er allikevel sånn at enkelte behandlinger krever tid og flere besøk, som gjør behandling utenlands både tidkrevende og mer kostbart enn man først ser for seg.
– Å sette skallfasetter er en prosess som krever flere besøk, ettersom tannteknikere må produsere skallfasettene. En rotfylling krever eksempelvis to besøk med to ukers mellomrom. Dette er ikke til å unngå for en forsvarlig behandling, mener tannlegen.
Det kan bety et langt opphold i utlandet.
Ingen reklamasjonsrett
Etter omfattende tannbehandling, er det alltid en risiko for at noe går galt. For eksempel kan en fylling knekke av.
– Har du mottatt behandling i utlandet, har du ingen reklamasjonsrett. Mine pasienter ville i dette tilfellet selvsagt fått dekket en ny fylling, understreker Vollstad.
Hun er opptatt av å kunne følge pasienters tannhelse over tid, som vanskelig gjøres på tvers av landegrenser.
– Vurderer du likevel å få tannbehandling i utlandet, ville jeg oppsøkt en uavhengig tannlege i Norge for å få en vurdering av hva som bør gjøres og ikke. Da unngår du overbehandling, og får et realistisk bilde på hva behandlingen bør koste, avslutter tannlegen.
Besøk gjerne Helsenorge sine sider for mer informasjon rundt tannbehandling i utlandet.
Lenge siden sist du var hos tannlegen?