Alt du trenger å vite om implantater
Når en pasient mangler én eller flere tenner finnes det mange forskjellige erstatningsmuligheter på̊ markedet.
Både konvensjonelle proteser og tannbroer er fortsatt mye brukt. Vi ser imidlertid at etterspørselen for faste løsninger som både skal kjennes og se så naturtro ut som mulig, bare blir større og større.
Implantater har eksistert på̊ det norske markedet i flere tiår. Det er likevel mange som ikke helt vet hva et tannimplantat er, eller hvordan det fungerer. Og hva bør man eventuelt tenke på̊ før man velger å investere store summer i denne typen behandling?
Hva er et implantat?
Et tannimplantat er en skrue, oftest fremstilt i titan, som skrus fast i kjevebenet. Denne skruen fungerer som et anker og erstatter tannroten på̊ tenner som har gått tapt. Slik kan tannlegen lage konstruksjoner i munnen som erstatter tenner.
Konstruksjonen erstatter både det estetiske og funksjonelle aspektet til tenner. Det er svært viktig at implantatet er laget av et materiale som har egenskaper som kan sette i gang en biologisk prosess kalt osseointegrasjon.
Osseointegrasjon er en prosess der benet vokser tett inntil skruen og danner små̊ beninvekster i overflaten på̊ implantatskruen. Dette gjør at implantatet sitter stødig og tåler å bli utsatt for tyggekrefter.
Osseointegrasjonen er dermed det som avgjør om implantatbehandlingen er vellykket, og om man kan begynne å belaste skruen eller ikke.
Belastning på tannimplantat
I overkjeven – der benet er noe tynnere og skjørere – kan det ta opptil 6 måneder fra man setter implantatskruen til man kan begynne å belaste implantatet.
I underkjeven har man som regel noe tykkere ben, noe som tillater belastning etter ca. 3 måneders tilheling. Under denne tilhelingsprosessen kan man eventuelt bruke proteser som man selv tar inn og ut.
I noen tilfeller utsettes ikke implantatene for store tyggekrefter. Dette gjelder for eksempel i overkjevens front. Da kan man sette implantatskruen og få en tannerstatning på̊ én og samme gang.
Muligheter med tannimplantater
Implantater på̊ det norske markedet har en svært stor suksessrate. Implantater er ypperlige for pasienter som av forskjellige grunner ikke kan eller vil ha proteser eller broer for å erstatte tapte tenner.
Mulighetene med tannimplantater er mange. Man kan for eksempel erstatte både en tapt tann, flere tenner eller til og med en hel tannløs kjeve.
Kan alle få tannimplantater?
Det er ikke slik at implantater passer for alle, dessverre. Noen pasienter har kanskje manglet tenner i svært mange år. Dette gjør at benmengden både i tykkelse og høyde er for liten til at man kan sette et implantat.
Løsningen er ofte å bygge opp benet med kunstig ben eller eget ben som man henter fra et annet sted i munnhulen eller kroppen. Men i noen tilfeller der bentapet er veldig stort eller der benkvaliteten er dårlig, lar dette seg dessverre ikke gjøre.
Noen pasienter har også dårligere benkvalitet og tilhelingsevne grunnet sykdommer eller medisiner, noe som kan påvirke evnen til osseointegrasjon. I disse tilfellene er implantater heller ikke anbefalt.
Det er også̊ svært viktig at munnhulen er helt frisk før man setter i gang med implantatbehandlingen, og sykdommer i for eksempel tannkjøttet og oral hygiene må̊ være under kontroll. Tannlegen din vil kartlegge og eventuelt behandle slike tilstander før implantatbehandlingen settes i gang.
Implantater er en god investering
Ettersom implantatbehandlingen er svært teknikksensitiv, er det mange aspekter som må̊ vurderes. Viktigheten av bruken av velegnede materialer er helt essensiell, og det er derfor viktig å finne en tannlege med god erfaring og kunnskap om implantater.
De fleste tannleger i Norge opererer med velkjente leverandører som tilbyr implantater med lang forskningsbakgrunn og livslange garantier. Dette gjør at man som pasient kan føle seg trygg på̊ behandlingen.
Tannimplantater er en investering som kan vare livet ut dersom man tar godt vare på̊ dem. Mislykket behandling kan imidlertid koste deg dyrt både økonomisk, fysisk og psykisk.
Derfor er vårt råd til deg som vurderer implantater, å velge tannlege med omhu. Ikke la deg lure av utsagnet om at det enkle og billige ofte er det beste.